عید مبعث بر عموم مسلمانان جهان مبارک
[ پنج شنبه 24 ارديبهشت 1394برچسب:عید مبعث,
] [ 12:53 ] [ ،سعید فیضی، ][
کتابخانه عمومی عطاملک جوینیقفسه های کتاب کتابخانه عطاملک شهر نقاب به روی همگان باز است!!! |
عید مبعث بر عموم مسلمانان جهان مبارک[ پنج شنبه 24 ارديبهشت 1394برچسب:عید مبعث, ] [ 12:53 ] [ ،سعید فیضی، ][ انتشار اطلاعيه آزمون استخدامي نهاد کتابخانه ها در هفته اول خردادماه
به گزارش لیزنا، عليرضا مختارپور دبیرکل نهاد متابخانه های عمومی، در یادداشت بيست و چهارم خود ضمن اشاره به برگزاري دومين نشست هم انديشي اساتيد كتابداري و مسئولان نهاد در روز دوشنبه بيست و يكم ارديبهشت و تاكيد بر همكاري گسترده ميان نهاد، دانشگاه ها و هيات هاي علمي رشته كتابداري (علم اطلاعات و دانش شناسي) ابراز اميدواري كرد آثار مثبت و نتايج اين هم انديشي بزودي در كتابخانه هاي عمومي ديده شود. اطلاعيه آزمون استخدامي نهاد در هفته اول خردادماه از طريق سازمان سنجش كشور منتشر می شود وي در ادامه با اشاره به آزمون استخدامي نهاد در سال جاري يادآور شد: اطلاعيه آزمون استخدامي نهاد در هفته اول خردادماه از طريق سازمان سنجش كشور منتشر و نيروهاي جديد از طريق اين آزمون و از ميان فارغ التحصيلان رشته كتابداري استخدام خواهند شد. مختارپور همچنين در ادامه متذكر شده است: «كتابداران و همكاران انجمني و روستايي نيز در صورت داشتن مدرك تحصيلي كتابداري و با در نظر گرفتن امتياز بر اساس سابقه خدمت در نهاد، در اين آزمون شركت خواهند كرد. ضمن آنكه كتابداراني كه به دليل دارا نبودن مدرك تحصيلي امكان شركت در اين آزمون را پيدا نكنند يا در آزمون شركت كرده و موفق به قبولي نشوند همچنان در نهاد مشغول به خدمت خواهند بود و به هيچ وجه امنيت شغلي آنان مورد خدشه واقع نخواهد شد.»
[ پنج شنبه 24 ارديبهشت 1394برچسب:آزمون استخدامی؛ نهاد؛ کتابخانه ها, عطاملک جوینی, ] [ 9:15 ] [ ،سعید فیضی، ][ اطلاعیه روابط عمومی پیرامون تعداد پذیرفته شدگان بررسی شکایات آزمون استخدامی 91روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با صدور اطلاعیه ای توضیحاتی در خصوص پذیرفته شدگان در نتیجه بررسی شکایات آزمون 91 عنوان کرد. به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مطابق این اطلاعیه روند قانونی جذب تمام 282 نفری که اعتراض آنها در کمیته بررسی شکایات آزمون 91 پذیرفته شده است، در حال انجام است و هیچ تغییری در این تعداد صورت نگرفته است. به بهانه روز و هفته معلمای معلم ای معلم، آب بابا نان،اسب بی سوار مکر آن روباه مکار و دروغ چوپان تو به من آموختی ای مهربان ای معلم گر نبودی علم و دانش هم نبود ای معلم گر نبودی ذهن ها هم هیچ بود ای معلم گرد گچ، گرما و سرمای همیشه در کلاس ذره ای هم کم نکرد زآموزشت چونکه ذاتت بی ریاست یادم آرد روز باران گردش یک روز شیرین قصه سهراب و رستم، اردشیر بابکان، فرهاد و شیرین در کنار تو معلم شد برایم نرم و نازک خوب و رنگین ای معلم مهربانیت سپاس، ای معلم صبر و بردباریت سپاس ای معلم هیچگاه از ذهن من بیرون نشد لحظه تصحیح املاء در کلاس گرچه املایم ضعیف و پر غلط بود لیک تو چشم های مهربانت عاری است از هر گونه خشم گاه اما در زمان پرسش و پاسخ کنار تخته رویش سیاه آن زمان که می پرید از ذهن من خوانده هایم یک به یک از نگاهت می شدم آگاه ای دل گشته اکنون روزگار من سیاه یاد دستان گچی و دفتر نمرت بخیر یاد حاضر غایب و تشویق و تنبیه ها بخیر ای معلم نقش تو چون ابر باران زا پر جوش و خروش غرق باران می کند دشت وسیع علم و هوش ای معلم چوب علمت چون عصای اژدها می خورد نادانی و نیرنگ و تزویر و ریا آن زمان که می زدی موی سرت از ته بدان کودک بیمار تو خوشبخترین بیمار بود چون تویی مثل تو را همراه داشت چون معلم اسوه ایثارهاست ای معلم من زبانم قاصر از توصیف اوصاف شماست چون که گویند هر معلم شغل او چون انبیاست شاعر: سعید فیضی [ پنج شنبه 17 ارديبهشت 1394برچسب:شعر معلم، سعید فیضی, شاعر, ] [ 9:23 ] [ ،سعید فیضی، ][ اعلام منابع آزمون استخدامی 94 نهاد کتابخانه های عمومی کشورمدیرکل پژوهش و نوآوری نهاد، منابع آزمون استخدامی 94 نهاد کتابخانه های عمومی کشور را اعلام کرد. به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، محمد جوهرچی مدیرکل پژوهش و نوآوری، منابع آزمون استخدامی سال 1394 نهاد کتابخانه های عمومی کشور را اعلام کرد.
پیش از این دکتر امین متولیان معاون برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، از برگزاری آزمون استخدامی این نهاد در نیمه اول شهریور ماه سال جاری خبر داده بود. گفتنی است با توجه به برگزاری آزمون استخدامی نهاد کتابخانه های عمومی کشور از طریق برگزاری آزمون مشترک فراگیر و به صورت کتبی، توسط سازمان سنجش آموزش کشور، اطلاعرسانی در خصوص نحوه ثبت نام آزمون استخدامی نهاد در سال 94 و جزئیات شرایط عمومی و اختصاصی از طریق اطلاعیه سازمان سنجش اعلام خواهد شد. منابع به شرح ذیل می باشد.
[ پنج شنبه 17 ارديبهشت 1394برچسب:منابع آزمون, استخدامی,نهاد, ] [ 8:58 ] [ ،سعید فیضی، ][ آغاز رصد تازه های نشر برای خرید از محل صرفه جویی عدم حضور نهاد در نمایشگاه کتابمحمد اله یاری فومنی از آغاز فرآیند رصد و جمع آوری فهرست تازه های نشر از روز نخست برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با توجه به وعده دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، جهت اختصاص بودجه حاصل از صرفه جویی عدم حضور نهاد در این دوره از نمایشگاه خبر داد. به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، محمد اله یاری فومنی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن اعلام این مطلب اظهار داشت: پس از پایان تهیه فهرست تازه های نشر، فهرست عناوین در اختیار کتابداران قرار خواهد گرفت تا آنها با توجه به شناختی که از نیاز مخاطبان و جغرافیای فرهنگی کتابخانههای خود دارند، اقدام به انتخاب کنند.
وی در ادامه، ضمن اشاره به سیاست راهبردی نهاد در خصوص تجهیز ویژهی بخشهای کودک و نوجوان کتابخانههای عمومی خاطر نشان کرد: در فرآیند رصد و تهیه فهرست، کتاب های کودک و نوجوان در اولویت است و حداقل 50 درصد عناوین پیشنهادی به کتابداران، مربوط به این حوزه خواهد بود. اله یاری همچنین اضافه کرد: پس از تجمیع درخواستهای کتابداران، بلافاصله مراحل سفارش، دریافت و ارسال منابع به کتابخانهها آغاز می شود. معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد در پایان با ابراز امیدواری نسبت به همکاری ناشران کشور تصریح کرد: امیدواریم با همکاری موثر اهالی نشر کشور در تحویل به موقع منابع، ثمرات این اقدام فرهنگی نهاد، در رابطه با عدم حضور در نمایشگاه کتاب امسال، به نفع تهیه کتاب و تجهیز کتابخانه ها، بیش از پیش نمود پیدا کرده و سایر دستگاه ها نیز برای الگوبرداری از این اقدام ترغیب شوند.
[ چهار شنبه 16 ارديبهشت 1394برچسب:نمایشگاه کتاب، رصد کتاب ها, ] [ 14:44 ] [ ،سعید فیضی، ][ گزارش تصویری برگزاری مراسم گرامی داشت مقام شامخ معلم در شهرستان جوین
[ سه شنبه 15 ارديبهشت 1394برچسب:روز معلم, ] [ 15:54 ] [ ،سعید فیضی، ][ برگزاری مراسم گرامیداشت 9 اردیبهشت روز شوراها در شهرستان جوین
[ سه شنبه 15 ارديبهشت 1394برچسب:9 اردیبهشت، روز شوراها, ] [ 15:50 ] [ ،سعید فیضی، ][ برگزاری همایش دفاع از مردم مظلوم یمن در شهرستان جوینبه منظور دفاع از مردم مظلوم یمن و محکوم کردن تجاوز وحشیانه آل سعود به کشور یمن همایشی در مورخه پنج شنبه 1394/02/03 در محل مسجد جامع شهر نقاب برگزار گردید. که اداره کتابخانه های شهرستان جوین نیز در این مراسم شرکت نمودند.
[ سه شنبه 15 ارديبهشت 1394برچسب:همایش، یمن، تجاوز، آل سعود, ] [ 15:40 ] [ ،سعید فیضی، ][ فراخوان دهمین جشنواره بین المللی نامه ای به امام رضا (ع)[ یک شنبه 13 ارديبهشت 1394برچسب:امام رضا (ع) ، نامه ، جشنواره, ] [ 18:0 ] [ ،سعید فیضی، ][ ولادت امام علی (ع) و روز مرد و همچنین 12 اردیبهشت روز معلم گرامی باد.[ پنج شنبه 10 ارديبهشت 1394برچسب:امام علی (ع) ، روز پدر, ] [ 9:48 ] [ ،سعید فیضی، ][ این چند کتاب را بخوانیمپیشنهاد مطالعه به مناسبت بزرگداشت سالروز شهادت آیت الله مطهری
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، اداره کل امور فرهنگی نهاد همزمان با فرارسیدن سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم، اداره کل امور فرهنگی نهاد پوستر معرفی مجموعه کتاب های این معلم شهید را با عنوان «مرتضی مطهری» منتشر کرده است که علاقه مندان می توانند با مراجعه به کتابخانه های عمومی سراسر کشور این کتاب ها را امانت گرفته و مطالعه کنند.
قابل توجه کنکوری های عزیز
ضمن آرزوی قبولی کنکوری های عزیز به اطلاع می رساند .کتابخانه عمومی عطاملک جوینی از طریق سنت زیبا و حسنه اهدای کتاب بیش از 80 نسخه کتاب تستی و کمک درسی جدید رشته های ریاضی ، تجربی و علوم انسانی چاپ سال های 1391 تا 1393 را تهیه و پس از آماده سازی و ثبت کتاب ها، آنها در مجموعه کتابخانه قرار داده است اعضای محترم کتابخانه می توانند جهت امانت گرفتن کتب مذکور به کتابخانه عمومی عطاملک جوینی مراجعه نمایند . [ سه شنبه 8 ارديبهشت 1394برچسب:کنکوری ها، تست جدید، کتابخانه عمومی عطاملک جوینی, ] [ 17:35 ] [ ،سعید فیضی، ][ دقیقه های زیبا مخصوص خانه ی شمادنیای مجازی و جاذبه هایش ،او را هم از ما گرفته ! اما او همچنان صبور و مهربان منتظر روزی است که برگردیم و دوستی مان را از سر بگیریم. [ دو شنبه 7 ارديبهشت 1394برچسب:مطالعه، خانواده, ] [ 17:51 ] [ ،سعید فیضی، ][ جملات زیبا و طنزگونهسعی نکن به یک خوک آواز خواندن یاد بدهی هم وقت خودت را هدر می دهی و هم خوک را اذیت می کنی ! (مارک تواین)
ممکن است شاهزاده ام را پیدا کنم اما پدرم همیشه پادشاه من خواهد ماند!
طلا باش… تا اگه روزگار آب ات کرد, روز به روز طرح های زیباتری از تو ساخته شود سنگ نباش… تا اگر زمانه خرد ات کرد, تیپا خوردهء هر بی سر و پایی بشوی..!!!
تو گذشته میگفتن پزشک محرمه.. کم کم عکاس و فیلم بردار هم محرم شدن حالا هم که دى جى و گروه موسیقى محرم شدن اینجور که من فهمیدم الان فقط داداشاى عروس و دوماد نامحرمن!
تا حالا دقت کردین وقتی یه نفر شمارو دعوت به دیدن یه فیلمی که قبلا خودش دیده میکنه تو مدت فیلم یه جوری نگاتون میکنه که انگار خودش فیلمو ساخته؟!!!
[ دو شنبه 7 ارديبهشت 1394برچسب:جملات طنز, ] [ 17:17 ] [ ،سعید فیضی، ][ تعبیر جالب فردوسی پور از کتابخوانی ایرانیانمتاسفانه مردم در سال چندین بار برای غذاهایی مانند پیتزا هزینه میکنند اما حاضر نیستند نصف این هزینه را صرف خرید کتاب کنند.
عادل فردوسیپور با اشاره به اهمیت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اظهار کرد: همان طور که همه میدانند سرانه مطالعه در کشور بسیار پایین است و شاید یکی از دلایل آن بیتوجهی مردم به کتاب است. حال در چنین شرایطی ایجاد فضای مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تمام نظرها را به سمت این کالای مهم فرهنگی جلب میکند.
وی ادامه داد: بدون شک نمایشگاه کتاب بستری برای تشویق مردم به کتابخوانی است و میتواند عاملی برای آشتی مردم با کتاب و کتابخوانی باشد. فردوسیپور با غیرمنطقی خواندن دلایل کاهش سرانه مطالعه گفت: کتابخوانی یک فرهنگ است و کاهش مطالعه به دلیل از بین رفتن این فرهنگ در جامعه است و هیچ دلیل دیگری ندارد، زیرا دلایلی مانند گران بودن قیمت کتاب غیرمنطقی است و قیمت کتاب از قیمت یک پیتزا هم ارزانتر است. وی ادامه داد: مردم به طور عادی در سال چندین بار برای غذاهایی مانند پیتزا هزینه میکنند اما حاضر نیستند نصف این هزینه را صرف خرید کتاب کنند. همان طور که گفتم موضوع مطالعه نیاز به فرهنگسازی دارد و برای حل این موضوع همه ارگانها مانند رسانه، دولت، مردم و آموزش و پرورش باید دست در دست هم دهند و این موضوع را حل کنند. مجری و تهیهکننده برنامه ۹۰ در بخش پایانی صحبتهایش با اشاره به حضور در نمایشگاه کتاب تهران اظهار کرد: بدون شک امسال نیز مانند سالهای گذشته در نمایشگاه حضور پیدا خواهم کرد و یک کتاب جدید برای نمایشگاه بیست و هشتم دارم که در طول برگزاری نمایشگاه رونمایی خواهد شد. بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از تاریخ ۱۶ تا ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) برگزار میشود. [ دو شنبه 7 ارديبهشت 1394برچسب:فردوسی پور، نمایشگاه کتاب، کتابخوانی ایرانی, ] [ 17:15 ] [ ،سعید فیضی، ][ کتابخوانی فضیلتی فراموش شدهعلیرضا مختارپور، در گفتگو با روزنامه ایران تأکید کرد: تا وقتی قبح کتاب نخواندن را نشان ندهیم موفق به تبدیل آن به ضرورت نخواهیم شد. به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد در گفتگو با روزنامه ایران به تشریح مسائلی پیرامون دلایل عدم حضور نهاد کتابخانه ها در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، ضرورت و سیاست تجهیز کتابخانه های نهاد، اهمیت و وضعیت حال حاضر مطالعه در کشور پرداخت. متن کامل این گفتگو در ادامه آمده است:
به تازگی یادداشتی از شما منتشر شده که بر اساس آن نهاد کتابخانههای عمومی کشور تصمیم گرفته در نمایشگاه کتاب غرفهای نداشته باشد. این در حالی است که در سالهای گذشته این نهاد حضور چشمگیری داشت. علت غیبت امسال نهاد با توجه به اینکه بزرگترین نهاد درعرصه کتاب و کتابخوانی است، چیست؟
نمایشگاه کتاب، نمایشگاه عرضه، معرفی و خرید کتاب است. نهاد کتابخانهها که کتابی منتشر نمیکند که در آن شرکت کند. بنابراین همانطور که میبینید حضور ما با مأموریت نمایشگاه چندان همخوانی ندارد. تنها میماند اینکه فعالیتهایمان را معرفی کنیم. برای معرفی کتابخانهها یا ترویج کتابخوانی نیز به هزینههای چند صد میلیونی و حتی گاهی بسیار بالاتر نیازی نیست و با پخش بروشور در زمان برگزاری نمایشگاه میتوان آن را انجام داد. از آن طرف نمایشگاه بویژه در دوره فعلی با کمبود جا مواجه است چرا که قسمتهایی از صحن زیر بار است. در نتیجه محدوده کمتری در اختیار شرکتکنندگان آن برای برپایی غرفه قرار دارد. در این فضای محدود چرا نهاد جای خود را به چند مؤسسه دیگر نشر ندهد؟ ما امسال غرفه نخواهیم داشت و ترجیحمان بر این است که هزینه فوق را به خرید کتاب برای تجهیز کتابخانههای نهاد اختصاص بدهیم. خوشبختانه خبرگزاریها و روزنامهها همکاری بسیار خوبی با ما دارند. بنابراین ما از فضای کافی برای تبلیغات و ترویج برخوردار هستیم و نیازی نیست که به فرض بیش از یک میلیارد تومان خرج کنیم تا غرفهای به نام نهاد برپا شود. در شرایطی که دولت با کمبود بودجه و مشکلات مالی و تحریم روبهرو است ما هم باید به سهم خودمان از باری که بر دوش دولت است، کم کنیم. خوشبختانه با برقراری انضباط مالی و صرفهجویی در هزینههای سال ٩٣، در وضعیت حقوق کتابداران بهبودی صورت گرفت که موجب افزایش امید در میان این فعالان عرصه فرهنگ شد و امیدواریم در سالجاری نیز اقدامات مؤثرتری در زمینه ارتقای سطح کیفی و کمی خدمترسانی به جامعه فرهنگی و بهبود وضعیت معیشتی کتابداران صورت دهیم.
اشاره کردید که نهاد فعالیتی درعرصه نشر ندارد و بهتر است جای خود را به انتشاراتیها بدهد. در دوره مدیریت قبلی نهاد، مؤسسه نشر داشت و اتفاقاً با نقد بسیاری از سوی ناشران هم مواجه بود. ماجرای این مؤسسه به کجا رسید؟ در اساسنامه نهاد آمده که وظیفه این سازمان تأسیس، تجهیز و ارائه خدمات کتابخوانی است. در اساسنامه مذکور وظیفهای با عنوان نشر کتاب تعریف نشده. نهاد کتابخانهها یا مؤسساتی که کتابخانه دارند به جای انتشار آثار باید از ناشران کتاب بخرند تا هم مردم دسترسی به کتاب داشته باشند و هم اینکه ناشران قدری تقویت شوند. حالا اگر در این شرایط نهاد مؤسسه نشر بزند و هر کتابی را که میخواهد خود منتشر سازد چه میشود؟ کتاب را منتشر کنم بعد آن را از خودم بخرم و در نهایت در کتابخانهام بگذارم. اینکه اقدام درستی نیست! آن هم در شرایطی که به واسطه دلایلی نظیر شمارگان بسیار پایین کتابها، ناشران ما بسیار ضعیف هستند. من هفته اول که به نهاد آمدم گفتم که ما دیگر رقیب ناشران نیستیم. البته نشر را تعطیل نکردیم که باید دربارهاش توضیحی بدهم تا سوءتفاهم نشود. ما تعدادی کتاب تخصصی برای آموزش ضمن خدمت کتابداران نهاد نیاز داریم و تنها در حد رفع نیاز داخلی کارکنان خود و با شمارگان پایین کتابهای مذکور را منتشر میکنیم غیر از این کتاب دیگری منتشر نخواهیم کرد. در شرایط فعلی که هم مشکلات مالی گریبان نهاد را گرفته و هم کمبود فضا، تجهیز کتابخانههای نهاد به چه طریقی انجام میشود؟ در پاسخ به سؤال شما باید اشارهای به کتابخانههای نهاد داشته باشم. جالب است بدانید در برخی از این کتابخانهها حدود 80 درصد قفسهها به هیچ وجه مراجعهکننده ندارند. البته این شامل همه کتابخانهها نیست و نمیشود حکم کلی داد. ممکن است یک کتابخانه در منطقهای باشد که مراجعهکننده آن بیشتر خانمهای خانهدار باشند. حالا تصور کنید ما کتابهای تخصصی و فوقتخصصی در این کتابخانهها بگذاریم. مسلم است که مخاطبی نخواهند داشت و در زمره همان قفسههای مملو از کتابی قرار خواهند گرفت که کسی به سراغشان نمیرود. مراجعه و بررسی شخصی من نشان داده که در اغلب کتابخانهها کتابهای تخصصی مخاطبی ندارند.
با این تفاسیر مبنای خرید کتاب برای تجهیز کتابخانههای نهاد بر اساس مخاطب سنجی هر یک از کتابخانههاست؟ نخستین برنامه نهاد در این زمینه این است که دیگر هیچ کتابی را برای همه کتابخانهها و به صورت یکسان خریداری نکنیم. نهاد 100 کتابخانه درجه یک دارد. علاوه بر آن 31 کتابخانه مرکزی هم دارد که روی هم رفته 131 کتابخانه میشود. از آنجا که به این کتابخانهها محققان و دانشجویان میروند پس کتابهای تخصصی باید در آنها باشد. بنابراین آنها را فراتر از کتابخانههای دیگر و با کتابهای تخصصی تجهیز خواهیم کرد. از این کتابخانهها که بگذریم، مخازن کتابخانههای عمومی همان طور که از اسمشان برمیآید باید دربردارنده کتابهای عمومی و آثاری باشند که مورد استقبال عموم مردم هستند. از این رو هماکنون مبنای خریدهایمان بر شرایط مکانی و مخاطبان کتابخانهها است. آن چیزی که برای ما مهم است تجهیز کتابخانهها بر اساس سطح سواد و نیاز مناطقی است که کتابخانهها در آنها دایر شدهاند. همان اوایل مدیریت نهاد، سفری به ارومیه داشتم و متوجه کمبود کتابهای آذری در کتابخانههای ارومیه شدم. باید مناطقی مانند مناطق عرب نشین، کردنشین و آذری نشین به کتابهایی که به زبان آنان باشد تجهیز شوند. کتابخانه های این مناطق باید متناسب با زبان و فرهنگ آنان باشند. از این رو معتقدم که نمیشود در دفتر مدیریت بنشینیم و حکمی واحد برای تمام کتابخانهها بدهیم و بگوییم همه زبانها، قومیتها و مذاهب باید کتابهایی یکسان را بخوانند.
پس اینکه برای تمام کتابخانههای نهاد کتابهای یکسان نمیخرید تنها به علت کمبود بودجه نیست، بلکه به دلیل نکتهای است که به آن در بحث نیازسنجی اشاره شد. بله، نهاد حتی اگر بودجه کافی هم داشته باشد باز برای تمام کتابخانههای خود کتابهای یکسان نمیخرد. اگر ما به این نتیجه برسیم که درصدی از قفسههای کتابخانههای ما حتی مراجعهکننده ندارد و از آن سو با کمبود جا برای کتابهای جدید نیز روبهرو باشیم، عقل حکم میکند که چارهای بیندیشیم. در تمام دنیا قوانینی وجود دارد که بر اساس آن معتقدند یکسری از کتابها حتی اگر مراجعهکننده نداشته باشند نیز باید در کتابخانهها موجود باشند، به عنوان نمونه در تمام کتابخانهها قفسه مربوط به کتابهای فرهنگ موجود است. در هر کشوری با توجه به مذهب شان در کتابخانههایشان کتابهایی از دین و مذهب آنان در قفسهها دیده میشود اما این کتابها مگر چند درصد از کل کتابخانه هستند؟ در نهایت 5 تا 10 درصد.
این خرید گزینشی منجر به محرومیت مخاطبان شهرستانی از تازههای نشر نمیشود؟ بویژه که سیستم توزیع در شهرستانها ناکارآمد است و از سویی در بسیاری از مناطق کشور حتی کتابفروشی وجود ندارد. این مسأله بویژه حالا که مشکلات اقتصادی توان خرید کتاب را کاهش داده بیشتر خودنمایی میکند. برای این مسأله چه تدبیری درنظر گرفتهاید؟ امکان خرید از تمام تازههای نشر که به هیچ وجه مقدور نیست. در پاسخ به این سؤال کاری به برنامههای سال 94 نهاد ندارم و مبنا را بر سال 93 میگذارم. در سالی که گذشت مبلغی کمتر از صد و 10 میلیارد تومان کل کمکی بود که مجلس به نهاد کرد. همانگونه که میدانید برای نهاد بودجه ردیفی در نظر گرفته نشده. این در حالی است که 6 هزار و 500 پرسنل در سراسر کشور مشغول فعالیت در نهاد هستند. اگر حقوق، مزایا و حتی هزینه نگهداری ساختمانهای نهاد را در نظر بگیرید متوجه خواهید شد که مبلغ یاد شده حتی کفاف این هزینهها را هم نمیدهد. تازه این در صورتی است که حقوق کتابداران روستایی ما حداکثر 250 هزار تومان و حقوق کتابداران شهری هم بین 600 تا 700 هزار تومان است. جالب است بدانید با این هزینههایی که نهاد برعهده دارد و با وجود اینکه فعالیت ما کاملاً فرهنگی است حتی از معافیت یا تخفیف آب، برق و گاز هم هنوز برخوردار نیستیم. من این مسأله را برای نمایندگان محترم مجلس توضیح دادم. حالا فرض کنید در سال 93، 72 هزار عنوان کتاب منتشر شده و از این 72 هزار عنوان فرض را بر این بگذاریم که 42 هزار عنوان آن تجدید چاپ باشد. حدود 30 هزار عنوان میماند و ما قصد خرید آنها را داریم. از خود بپرسید که در هر قفسه چه تعداد کتاب جا میشود! متأسفانه جایی برای این کتابها وجود ندارد. تازه این در شرایطی است که از لحاظ مالی با مشکلات فعلی روبهرو نباشیم. در کشورهای دیگر با مشکل کمبود فضا چه میکنند؟ در کشورهای دیگر معمولاً یا کتابخانهها را توسعه میدهند یا «وجین» را زیاد میکنند. بر اساس قاعده وجین اگر کتابی در طول سال از فلان مقدار مشخص کمتر مراجعهکننده داشت میتوان آن را از قفسهها حذف کرد. البته معمولاً حدود سه سال صبر میکنند. حالا با فرض اینکه کتابهای مذکور را از کتابخانهها حذف کردهایم به من بگویید که باید با آنها چکار کنیم! آن هم در شرایطی که کتابهای مذکور اغلب نو هستند و شرایط آنها به گونهای نیست که بتوانیم آنها را تبدیل به خمیر کنیم، حتی به کتابفروشی هم نمیتوان فروختشان چرا که اگر مردم کتاب میخریدند که وضع نشر به این صورت نبود. شاید بگویید که چرا کتابها را به مدارس اهدا نمیکنید؟ در پاسخ به این سؤال هم باید بگویم که از وقتی که نمایشگاه یاد یار مهربان برپا شده من در ستاد برگزاری آن بودهام. هر سال معمولاً شهرداری با کمک وزارت ارشاد حدود 2 میلیارد تومان کتاب به مدارس کمک میکند. در خاطرم هست در یکی از سالها گروههایی برای بررسی به مدارس فرستادیم و متوجه شدیم که اغلب آنها حتی کارتنهای کتابی را که برایشان فرستادهایم باز هم نکردهاند و کتاب ها از کمبود جا به انباری مدرسه منتقل شدهاند. همان طور که دیدید زنجیرهای از مسائل به هم پیوسته منجر به آن شده که نتوانیم کتابخانه را بر اساس تازههای نشر به روز کنیم.
به این نکته اشاره کردید که بررسی خواهید کرد در هر کتابخانهای بیشتر چه کتابهایی مطالعه میشوند یا حتی کدام کتابها مراجعهکننده ندارند. سامانهای که به تازگی در نهاد راهاندازی شده در همین راستا است؟ بله. در سامانه «سامان» که در ایام نمایشگاه رونمایی میشود به این مسأله پرداخته میشود. البته این سامانه داخلی است منتها نتایج آن را در صورت نیاز در اختیار محققان، پژوهشگران و متولیان فرهنگی کشور نیز قرار خواهیم داد. این سامانه تمام کتابخانههای ما را به شبکهای واحد متصل میکند و با استفاده از آماری که از طریق آن در اختیارمان قرار میگیرد از فعالیت روزانه اعضای کتابخانهها با خبر خواهیم شد. در سامانه مذکور براحتی میتوانیم ببینیم که هر روز چه کتابهایی امانت گرفته میشود حتی از این طریق میتوانیم از آمار پرمخاطب و کم مخاطبترین آثار نیز با خبر شویم.
شما از جمله افرادی بودید که از همان ابتدا با صراحت از سرانه مطالعه پایین در کشور گفتید و انتقاد کردید! از روزی که به نهاد کتابخانههای عمومی آمدهام گفتم که کتابخوانی در کشور ما شرایط خوبی ندارد. با توجه به سه شاخصهای که از آنها خواهم گفت؛ معتقدم که سرانه مطالعه در کشور ما پایین است. کتابخوانی، مطالعه و کتابخانههای ما اوضاع خوبی ندارند و ما باید واقعیت را بپذیریم و برای آن چارهای بیندیشیم.
از آن سه نشانه که معتقدید بر اساس وجود آنها سرانه مطالعه در کشورمان پایین است بگویید! در پاسخ به سؤال شما باید بگویم اگر کتابخانهها در کشوری رونق داشته باشند حداقل یکی از سه نشانهای که به آنها اشاره میکنم باید موجود باشند. نخستین نشانه بالا بودن شمارگان کتابها است. ترجمه انگلیسی آخرین کتاب موراکامی هفته قبل در کشورهای اروپایی یک میلیون شمارگان داشته و فروش هم رفته است. این در حالی است که شمارگان متوسط کتاب در کشور ما بین 500 تا 700 نسخه است. البته همین تعداد هم جای بحث دارد چراکه شمارگان کتابهای کمک درسی را هم جزو آمار حساب میکنند. در حالی که در بسیاری از کشورها کتابهای کمک درسی را جزو آمار مذکور حساب نمیکنند. مؤسسات نشر اوضاع خوبی ندارند و اغلب در آستانه خطر تعطیلی قرار دارند. عامل دوم میزان مراجعه مردم به کتابخانههاست. حالا که مردم کتاب نمیخرند به طور طبیعی باید به کتابخانهها بروند. در این شرایط کتابخانهها باید مملو از مراجعهکننده باشند. اما در شرایط فعلی سالن کتابخانههای ما به جای کتابخوانان در اختیار به اصطلاح پشت کنکوریها و دانشجویان قرار گرفته است. در کشور ما طبق استانداردهای بینالمللی باید حداقل 25 میلیون نفر عضو کتابخانهها باشند.
در حال حاضر اعضای کتابخانهها چند نفر هستند؟ تعداد اعضای کتابخانههای در داخل کشور حدود 2 میلیون و 500 هزار نفر است. شما ببینید این رقم چقدر از آن حداقل استانداردی که به آن اشاره شد دور است. باید بر اساس استانداردها در کتابخانههای سراسر کشور 300 میلیون نسخه کتاب باشد اما حدود 40 میلیون جلد است! ما آمار مذکور را منتشر کرده و در اختیار علاقهمندان میگذاریم. در اواخر بهمن سال 92 دو میلیون و 531 هزار عضو و 38 میلیون جلد کتاب داشتیم. تعداد کتابهای امانتداده شدهمان نیز برابر با 31 میلیون جلد در یک سال بوده است. شاخص سوم، برقراری گفتمان کتاب و مطالعه است. این گفتمان به این معناست که وقتی مردم صحبت میکنند غلبه صحبتهایشان با کتاب و کتابخوانی باشد. یعنی مسئولان که حرف میزنند ارجاع به کتاب بدهند. در رسانه که نگاه میکنید رد پای پر رنگی از کتاب ببینید. در سینما و تلویزیون نیز کتاب ببینید. این در حالی است که اگر در طول پنج سال گذشته فیلمهای سینمایی و سریالهای کشورهای اروپایی را ببینید به جرأت ادعا میکنم که در بیش از 80 درصد آنان موضوع مذکور را میبینید. اما در کشور خودمان هنوز تنها فیلمی که اقبال عمومی پیدا کرده و در آن موضوع کتاب و کتابخوانی بوده همان فیلم «هامون» متعلق به حدود 25 سال قبل است. در اغلب سریالها و فیلمهای خارجی در زندگی شخصیتهای فیلم کتاب به وضوح دیده میشود. اما در سریالهای ما سالها بحث بر سر این بود که اگر کتابی را در فیلمی نشان بدهیم؛ ناشر آن حق تبلیغات خود را میدهد یا نه! در کشورهای دیگر شرایط برعکس است. مردم باید از کتاب به یکدیگر بگویند؛ نه اینکه تنها قفسههایی تصنعی از کتاب در خانههایمان بگذاریم. فرهنگ کتابخوانی باید در میان جامعه نهادینه شود. مردم ما که کتاب نمیخوانند و نزد رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس رفتم و گفتم به کدام وزیر به علت مطالعه بیشتر رأی اعتماد دادهاید؟ ما باید کتابخواندن را به رخ جامعه بکشانیم. باید به مردم نشان بدهیم که کتابخواندن فضیلت است. متأسفانه در کشور ما کتابخوانی فضیلت ندارد. اما خریدن گوشی تلفن همراه جدید فضیلت دارد. اگر جوانی گوشی تلفن همراهی قدیمی داشته باشد خجالت میکشد اما اگر کتاب نخواند به هیچ وجه مهم نیست. سال گذشته خبرنگار تلویزیون از مسئولان اجرایی پرسید که چه کتابی خواندهاید؟ یکی از مسئولان محترم در جواب او گفت که من 5 سال است که هیچ کتابی نخواندهام. فردی که این برنامه را ببیند چه نتیجهای میگیرد! حتماً پیش خود میگوید میشود کتاب نخواند و مسئول هم شد! شما در کدام برنامه تلویزیونی دیدهاید که پدر و مادر فرزندشان را به کتابخانه ببرند؟ اصلاً توجهی به این مسأله نمیشود. بله در روزنامههای ما یک صفحه معرفی کتاب وجود دارد که آن هم تبدیل به کلیشه شده است. ابتدای انقلاب شمارگان کتابهای ما 50 هزار نسخه بود. اما حالا از این خبرها نیست. کسی کتاب نمیخرد و نمیخواند. حتی موضوعات مرتبط با کتاب هم دیگر دغدغه مردم نیستند. زمانی مسائل مربوط به نشر و ممیزی مسأله بود اما هماکنون آنها هم اهمیتی ندارند.
با توجه به سابقهتان در عرصه کتاب چه پیشنهادی برای حل این مشکلات دارید؟ به طور قطع شکستن این فضا از عهده یک یا دو نهاد خارج است. در مرحله نخست باید از مدارس آغاز شود. ما در نهاد شورایی برای برنامه 6 ماهه توسعه داریم که پیشنهادهای خود را مطرح کرد. یکی از مسائلی که در کشورهای موفق از نظر کتابداری رعایت شده این است که به مسأله کتاب و کتابخوانی از همان سال نخست تحصیل بهای بسیاری میدهند. از کودک میخواهند که برود تحقیق کند که از فلان موضوع چند کتاب در کتابخانه مدرسه وجود دارد. به کتابدار هم میگویند زمانی که فلان کودک مراجعه کرد فلان کتابها را در اختیارش بگذار. کودک باید از روی عکسها برای بچهها کتاب را توضیح بدهد چون هنوز قدرت خواندن و نوشتن ندارد. اما در کشور ما حتی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هم اهل مطالعه خارج از درس نیستند. ما مراجعه به کتابخانهها نداریم. این مسأله باید حل شود. همه تلاشم این بوده که این درد را گوشزد کنم.
خطاب به آموزش و پرورش چه پیشنهادی دارید؟ به آموزش و پرورش که سالهاست پیشنهادهایی در راستای گسترش کتاب و کتابخوانی میشود. هیچ کدام از این حرفها تازه نیست اما متأسفانه به این پیشنهادها توجهی نمیشود. باید فردی جرأت پیدا کند و بگوید به عنوان نمونه در مقطع راهنمایی برخی از درسها باید در قالب تحقیق ارائه شوند تا دانشجویان وادار به مطالعه شوند. اما متأسفانه ما بهرهای از ابزارهای مفید آموزشی نمیگیریم و تنها متکی به حفظ کردن مطالب هستیم. نتیجهاش هم میشود اینکه دانشجویانی که تازه وارد دانشگاه میشوند از ابتدا باید دروس کلیدی دبیرستان رابه صورت پیش نیاز بخوانند. اگر همه اینها را فرا گرفته بودیم که هرکدام علامه دهر بودیم!
از کتاب نخوان بودن مردممان گفتید. گمان نمیکنید این مسأله از مسائل اقتصادی نیز ناشی شود؟ یک خطای بسیار رایجی که متأسفانه در کشور رواج پیدا کرده این است که دلایل مختلفی را برای کتاب نخواندن خود ردیف میکنیم. از گرانی کتاب میگوییم در حالی که حاضریم چند برابر بهای یک کتاب را برای هزینههای روزمره و غیر ضروری خود صرف کنیم. چرا راه دور برویم هماکنون هزینه خرید یک ساندویچ در تهران چقدر است؟ من رستورانها را نمیگویم! با رستوران گردان برج میلاد که هزینه هر پرس غذای آن 170 هزار تومان است کاری ندارم. منظورم همین ساندویچ فروشیهای مرکز شهر است. تقریباً برابر با خرید یک کتاب میشود. پس پول هزینه میشود اما به کتاب که میرسد کسی حاضر به پرداخت نیست چرا که هنوز تبدیل به ضرورت نشده است. مورد دومی که آن را بهانه کتاب نخواندمان میکنیم این است که وقت نداریم. اتفاقاً معتقدم به همان دلیل اول، وقت کافی هم داریم. روزی چند هزار پیام وایبری یا غیره برای شما میآید. با بررسی کوتاهی متوجه میشوید که مردم برای چک کردن شبکههای مجازی حتی از خواب خود زدهاند. حاضریم شبها حداقل یک ساعت کمتر بخوابیم اما پیامهایی که برایمان ارسال شده را بخوانیم اما نوبت کتاب که میشود؛ وقت نداریم! سومین موردی که از آن میگوییم بحث ممیزی است. این در حالی است که اگر واقعاً به دنبال مطالعه کتابی باشیم حتی براحتی میتوانیم به نسخه اصلی و سانسور نشدهاش نیز دست پیدا کنیم. اصلاً شما به دنبال چه کتابی رفتهاید که دسترسی به اصل آن ممکن نبوده؟ پس میبینید که اینها همه بهانه است. کتابخوانی در کشور ما به یک فرهنگ تبدیل نشده است. خانم خانهدار ما ترجیح میدهد در بوفه خانه بشقاب بچیند تا کتاب!
به این شاخصهها اشاره کردید تا ثابت کنید مردم ما کتابخوان نیستند. پس ماجرای آن سرانه مطالعه 75 دقیقهای که در دوران مدیریت سابق نهاد مطرح شد از کجا آمده؟ کاری به جزئیات پژوهشهای انجام شده ندارم. البته نقد شما صحیح است و این عدد بستگی به ملاک ارزیابی پژوهشگران دارد. شما میتوانید بگویید که حتی زیرنویسهای تلویزیون هم جزء سرانه مطالعه به شمار میآید. حتی میتوانید بیلبوردهای خیابان را نیز مطالعه حساب کنید. باید بررسی شود که آمار دقیق مطالعه خود کتاب چقدر است. این میانگین گرفتنها حتی اگر واقعی هم باشد قابل تعمیم به عموم مردم نیست. از تمام این حرفها که بگذریم تا وقتی قبح کتاب نخواندن را نشان ندهیم موفق به تبدیل آن به ضرورت نخواهیم شد [ سه شنبه 1 ارديبهشت 1394برچسب:فضیلت کتابخوانی، مختارپور، دبیرکل, ] [ 18:43 ] [ ،سعید فیضی، ][ |
|
[ طراح قالب : آوازک | Theme By : Avazak.ir ] |